Výživové poradenství

Současný člověk se dalekosáhle vzdálil přirozeným instinktům vlastním každému zvířeti, již neví, co a kdy má jíst. S mozkem vymytým reklamami a z kontextu vytrženými doporučeními odborníků plní svůj nákupní koš a posléze i žaludek věcmi, které mnohdy ani při nejlepší vůli nelze označit za jídlo. Neexistuje nic jako „junk food“. Je jen „junk“ (smetí, odpad) a „food“ (jídlo).

Člověk jí z nudy, frustrace, zármutku, zlosti, nedostatku lásky…málokdy jen proto, že má hlad. Není divu, že má velká část národa nadváhu, metabolické poruchy, špatné zažívání, bolesti hlavy, nekvalitní kůži, výkyvy nálad, depresi nebo agresivitu, hyperaktivitu atd.

Co jíst? Otázka jednoduchá a složitá současně. Každý potřebuje něco jiného.

Nabízím komplexní pohled na problém jídla, na psychické i fyzické příčiny problémů s jídlem a/nebo hmotností u konkrétního pacienta. 

Základem je přechod na skutečné potraviny, eliminace látek zcela neslučitelných s lidskou biochemií (ztužené tuky například), zjištění potravinových alergií apod.

S výživou úzce souvisí životní styl. Kolikrát lidé řeknou „já nemám čas na jídlo, odpočinek…“. Pak ale velice nelibě nesou důsledky a z nich vyplývající omezení. Skutečná prevence a udržení zdraví znamená soulad s přirozenými potřebami organismu. Je realizovatelná i v dnešní hektické době, ale vyžaduje motivaci, vůli, vloženou energii a čas a také vědomosti. Nebo spíš zdravý rozum. V dnešní době není bohužel normou ve smyslu „normálnosti“, správnosti to co dělá většina. Tím se nelze řídit.

Dnešní strava není normální ve smyslu správnosti. Většina lidí se stravuje prostě strašně a platí za to vysokou daň. Na jídle nelze ve skutečnosti ušetřit. Co ušetříte na kvalitním jídle, to zaplatíte později za léky a sníženou kvalitu života. Buď investujeme do zdraví nebo platíme za nemoc. Nelze šetřit na zdraví a mít ho. Je třeba si vybrat, dokud je čas.